Afscheid in tijden van Corona​

In deze tijd is afscheid nemen heel anders dan we gewend waren. Terwijl we afgelopen jaren steeds meer ruimte kregen om een uitvaart op een persoonlijke, unieke manier te organiseren, dwingen Corona maatregelen ons nu afscheid te nemen binnen beperkingen. 

Ondanks de verplichte afstand en kleine groep aanwezigen merk ik dat nabestaanden veel steun putten uit de bijeenkomsten. Op de eerste uitvaart die ik fotografeerde ten tijde van Corona tijd mochten slechts 30 mensen aanwezig zijn. Familie, vrienden en buurtbewoners brachten daarop bloemen in de straat. Ze vormden vervolgens een erehaag waar de rouwauto langsreed. Een ontroerende manier om de nabestaanden te steunen.

Het afscheid dat het meeste indruk op mij maakt was een de drive- thru condoleance. Het was de eerste in Hilversum. Hier kon alsnog een grote groep een laatste groet te brengen. Op het plein van begraafplaats Zuiderhof, bij de door de zes meter hoge zuilengalerij, nam de familie rondom de kist plaats, omringd door bloemen. Familie, vrienden en kennissen kwamen van ver om hun steun te betuigen. Auto’s reden achter elkaar langs de familie om een bloem af te geven. Iedereen bleef in de auto zitten en konden op afstand zwaaien naar de familie. Soms werden troostende woorden naar elkaar geroepen of luchtkusjes gegeven. Het was hard hartverwarmend hoe dichtbij ze bij elkaar waren… op afstand.

Tijdends de drive-thru condoleance moeten familie en vrienden die een laaste groet komt brengen in de auto bljven. Er wordt met de hand een hartje gemaakt als steun voor de familie. Foto gemaakt door troost in beeld

End of content

No more pages to load