Ervaringen van anderen …

“Tijdens de begrafenis van mijn echtgenote heeft Hazel een fotoreportage gemaakt in de kerk en op de begraafplaats. Zij deed dit geheel onopvallend maar wist toch de belangrijke momenten feilloos weer te geven. Een goed oog voor de samenstelling van het beeld maakten de foto’s bijzonder aantrekkelijk en het spelen met kleur en zwart-wit gaven een extra cachet aan de reportage! Veel dank voor een waardevolle herinnering aan een toch droevige gebeurtenis”
– Rob Zwartendijk –


“We bewaren beelden van belangrijke gebeurtenissen in ons leven op foto of (geluids)film. Ernaar kijkend en luisterend komen de gevoelens en emoties van toen weer tot leven. Dat doen we bij bruiloften en verjaardagen, hele reportages! Gek…, we deden het niet bij een begrafenis. Terwijl dat toch een emotionele bijeenkomst is, waar veel mensen uit ons verleden weer eens samenkomen, maar waarbij de direct betrokkenen zich achteraf vaak realiseren dat alles in de drukte van het moment toch in een waas is voorbij gegaan.

Terwijl ik dit schrijf kijk ik naar het uitgebreide fotoverslag van de uitvaart van mijn lieve vrouw, vanaf het moment dat dierbaren haar het huis uitdroegen tot een met het samenzijn na afloop van de herdenkingsbijeenkomst. Bij alle droefheid die bij me opwelt voel ik vooral de warmte van dat samenkomen. Ik ben enorm blij dat Hazel Ling met haar camera op onopvallende wijze bij dit alles aanwezig was. Ik was helemaal blij toen ik later de honderden foto’s te zien kreeg die ze gemaakt heeft. Het was geen serie geposeerde groepsfoto’s of portretten. Verre van dat. Het waren sfeervolle candid opnamen van de gasten in hun betrokkenheid bij het gebeuren, soms ontroerend, soms met een geestige knipoog. Als je ‘candid’ zegt, vrees je dat mensen ‘betrapt’ zijn op ongemakkelijke momenten. Het tegendeel is het geval. De foto’s hebben een grote emotionele lading, maar zijn uitermate respectvol, ook als ze intiem inzoomen op details van houding en expressie van de aanwezigen. We zijn gewend dat reportages in kleur zijn; dat verwachten we van bruidsreportages. Hazel maakte ook veel foto’s in zwart wit; juist die zijn vaak bijzonder sfeervol. Inderdaad, het is de sfeer van de bijeenkomst die wordt vastgehouden en die emotievolle herinneringen oproept.

Aanvankelijk dacht ik: “een fotoreportage, die maak je bij bruiloften en jubilea, maar niet bij een uitvaart”. Ben ik blij, dat ik toegestemd heb dat ik deze kostbare herinneringsbeelden heb laten maken.”
– J.H –

“Hazel maakt prachtige, sfeervolle en stemmige foto’s, die goed de sfeer van het moment weergeven. Daarnaast heeft ze een zeer professionele werkwijze als fotograaf. Op de dag van de begrafenis was ze eigenlijk nauwelijks zichtbaar, maar achteraf bleek ze bij alle belangrijke momenten vooraan gestaan te hebben. Bij het selecteren van de foto’s om uiteindelijk in een album te plaatsen was ze heel geduldig en vriendelijk. Haar werkwijze rondom de zakelijke/financiële dingen is erg prettig en sympathiek. Tenslotte is Hazel ook erg fijn in de omgang, wat heel prettig is als je in de rouw bent.”

– Lucas Lenselink –

“Wij werken geregeld met Hazel. Zij weet ongewone en vaak ongezien situaties vast te leggen die een prachtig verhaal vertellen van die dag. Ze heeft zeer veel oog voor detail en is heel onzichtbaar aanwezig…iets wat op de dag van de uitvaart heel belangrijk is. Hazel is bescheiden en zeer flexibel. Ik denk dat haar inlevingsvermogen ervoor zorgt dat er emotie te zien is in haar foto’s.”
– Cavalli Uitvaartbegeleiding –

“Inmiddels hebben wij een paar keer met Hazel mogen samenwerken en wij zijn onder de indruk van haar manier van werken. Hazel is een rustig, representatief en warm persoon. Ze stelt zich goed verdekt op en loopt absoluut niet in de weg maar toch slaagt zij er in om elk belangrijk moment van een uitvaart prachtig in beeld te brengen. Hazel is een aanwinst voor de (rouw)fotografie!”
– Veerkracht Uitvaarten –

“Erg sprekende beelden. Heel smaakvol en diep rakend. Zeer authentiek. Hans waardig”
– George Schouten –

“Het was een prachtige, maar erg verdrietige dag. Wat doe je als je liefste vader van mensen houdt maar door de Corona beperkingen maar handjevol mensen mag uitnodigen. Dat deed hem geen eer. Esther Sprey (uitvaartbegeleidster) kwam met deze drive thru. Wat was dat mooi. En ze bedacht ook om jou, Hazel, uit te nodigen om dit vast te leggen.
Foto’s? Willen we dat? Ja laten we dat doen. Het wordt vast heel mooi. Hazel, je hebt onvergetelijke foto’s gemaakt. Mooie, ontroerende, leuke en prachtige foto’s. En naast jouw vakwerk ben je ook een vakvrouw. Je was onzichtbaar. Bijna niemand (inclusief wijzelf) zag jou. Maar je was er op de mooie momenten. Dit zijn geen foto’s van verdriet (wat er nog steeds heftig is), maar foto’s van een eervol mooi afscheid. Je bent een aanrader. Je mooie persoonlijkheid zie je terug in de foto’s. Bedankt, echt bedankt! ❤️”
– Patricia de Bruin –

“We zijn erg blij dat we een uitvaartfotoreportage hebben laten doen door Hazel.

Met een uitvaart komt in een keer heel veel op je af en heb je nauwelijks tijd om stil te staan bij alles wat moet gebeuren. We hadden in eerste instantie niet gedacht aan een fotoreportage, maar op advies van een vriendin hebben we het laten doen door Hazel. Geen spijt van gehad! Zij manouvreerde zich geruisloos en natuurlijk door de menigte en kon prachtige shots maken. Niemand die zich stoorde aan de aanwezigheid van Hazel.
Hazel weet feilloos de sfeer te ‘proeven’ en vertaalt deze in een prachtige en waardige reportage. We kijken keer op keer naar de fotoreportage met veel emoties en mooie herinneringen van die dag. Wat zulke foto’s in je los kunnen maken! Bedankt Hazel, het is helemaal naar ons wens!”
– Hoy Lam –