” Aanvankelijk dacht ik: “een fotoreportage, die maak je bij bruiloften en jubilea, maar niet bij een uitvaart”. Ben ik blij, dat ik toegestemd heb dat ik deze kostbare herinneringsbeelden heb laten maken.”

Wat is afscheidsfotografie?

Afscheidsfotografie is voor velen een onbekend begrip. Als afscheidsfotografe leg ik, met een ingetogen en lichte benadering, de laatste waardevolle herinnering vast tijdens een uitvaart. Dit kan bijvoorbeeld een begrafenis, crematie of een herdenkingsbijeenkomst zijn. Indien gewenst kan ik ook bij je thuis komen fotograferen. De reportage kan dan beginnen bij het sluiten van de kist of vertrek van huis.

“Het gemis zal altijd blijven
De lege plek, het doet zo’n pijn
In gedachte en in ons hart
Zal hij altijd bij ons zijn..”

Waarom zou je een uitvaart laten fotograferen?

Rouwfotografie legt de sfeer vast. Een vrouw met rozen in haar hand komt de zaal binnen waar de uitvaartdienst plaatsvindt.

Emotionele momenten

We laten de belangrijkste momenten in ons leven vastleggen. Echter, bij een uitvaart zijn we er terughoudend over. We zijn dat niet gewend en soms wordt het zelfs als ongepast ervaren.

Persoonlijk afscheid

De laatste jaren is er steeds meer behoefte aan een persoonlijk uitvaart. Immers een met aandacht vormgegeven afscheid geeft troost. Afscheidsfotografie maakt hier ook onderdeel uit. Daarnaast is afscheid nemen een emotionele gebeurtenis. En foto’s kunnen helpen de herinnering hieraan vast te houden.

Laatste herinnering

Het vastleggen van een droevige dag lijkt in eerste instantie niet waardevol. Bovendien zit niemand erop te wachten om op deze moeilijke momenten gefotografeerd te worden.

Als afscheidsfotograaf ben ik niet op zoek naar verdriet. Mijn doel is om mooie en waardevolle herinneringen te creëren op een discrete en respectvolle manier, op gepaste afstand.

Sfeervolle afscheidsfotografie van programmaboekjes, die klaar zijn gelegd op stoelen voor de afscheidsdienst in een kerk.
Afscheidskunst dat verstilling oproept, met een serene beeld van twee bomen in mysterieuze setting.

” Hazel heeft voor ons de uitvaart van mijn moeder gefotografeerd. En dat heeft ze ontroerend mooi gedaan. Haar feilloze timing, oog voor detail en menselijke interactie maakt dat wij een prachtige herinnering aan die dag hebben.”

Beelden houden de herinnering levend

Het verliezen van een dierbare is een heftige en emotionele gebeurtenis. Al meteen na het overlijden moet er van alles geregeld worden. Een fotograaf regelen is dan niet het eerste waar je aan zult denken.

Troost

Het is begrijpelijk, dat iedereen liever wordt herinnerd aan de mooie momenten in het leven, dan aan verdriet.

Bij een uitvaart is een fotograaf niet vanzelfsprekend, terwijl beelden – voor later –  troostend zijn.

Liefde

Op de dag van het afscheid is juist zoveel liefde, verbinding en steun aanwezig. Dit is zo waardevol om vast te leggen, zodat het later kan helpen in het rouwproces.
Afscheidsfotografie geeft troost door vast te leggen hoe liefdevol de kleinkind een roos werpt in de graf van zijn opa.
Afscheidsfotografie geeft troost door vast te leggen hoe liefdevol de kleinkind een roos werpt in de graf van zijn opa.

Details

Een uitvaart wordt vaak als in een roes beleefd.

Mooie details gaan aan je voorbij, zoals die ene warme arm om je heen.

Pas na de uitvaart is er ruimte om echt te rouwen en het verlies te verwerken. Het is dan fijn als je foto’s hebt om terug te kijken op de dag.

Voor later …

Vooral voor kinderen, die het minder bewust meemaken, kan het helpen om hier later op terug te kijken. Ook is het prettig om deze momenten te delen wanneer sommige vrienden en familie er niet bij waren.

 

Serene afscheidskunst van een vallend blad met als thema verstilling en kwetsbaarheid.

“Jij bent weg,

maar dichterbij dan ooit.

Omdat er liefde is,

bestaat er geen voorbij.”

 

– Toon Hermans –

" Mijn buurman kan ook mooie foto’s maken ..."

Omgaan met slecht verlichte ruimtes

Regelmatig hoor ik dat een bekende, die aardig fotografeert, wordt gevraagd om bij een afscheid te fotograferen. Mensen beseffen niet dat een uitvaart vaak plaatsvindt in een ruimte met moeilijke lichtomstandigheden. Als je dit niet gewend bent, kan het een grote uitdaging zijn om technisch goede foto’s te maken. Licht en kleur zijn erg bepalend voor de sfeer en het gevoel die een foto oproept. In het bijzonder bij afscheidsfotografie, is dit een belangrijk aspect voor een mooi herinnering. 

Belastende taak

Het fotograferen bij een afscheid kan een zware taak zijn, vooral als het niet je vak is. Ten eerste is het een ongemakkelijke gelegenheid om te fotograferen. Tevens is het een kunst om gepaste afstand te houden. Want tegelijkertijd wil je de intieme momenten en details van dichterbij vastleggen. Als je hier geen gevoel voor hebt, komen de foto’s afstandelijk over. Ook is er een risico dat de intieme momenten verstoord worden. Dat zou jammer zijn … Want foto’s met gevoel en sfeer kunnen juist helpen bij de verwerking van het verlies. 

Kortom, het kan voor je buurman een belastende en zelfs stressvolle taak zijn. Hij wilt toch graag helpen en zal daarom geen ‘nee’ zeggen.

” Zoals de dag
uit de nacht
treedt het leven uit de dood
er is liefde die niet sterft.”
– Toon Hermans –